Kontrolisana ventilacija od Hoval-a

Rešenje kontrolisane ventilacije stanova ušlo je u oblast stanogradnje. Nije ni čudo, jer značajno poboljšava vazduh u prostoriji i smanjuje potrošnju energije za grejanje.
Takva ventilacija je već standard, posebno u energetski efikasnim kućama.
Kao rezultat korišćenja iskustva sopstvenih istraživanja i razvoja na polju rekuperacije toplote, Hoval i tu nudi više od ostalih ponuđača na tržištu.

Korišćenje HomeVent®-a rešava najvažniji problem tradicionalne opreme:
Pored povrata toplote i efekta čišćenja, Hoval HomeVent® sistem optimizuje kvalitet vazduha u sobi uz idealnu kontrolu vlažnosti. Ova zadnja prednost ima izuzetno dobar uticaj ne samo na zdravlje ljudi, već i na očuvanje stanja građevine.

U vašem domu (bilo da se radi o novoj ili renoviranoj porodičnoj kući ili stanu), Hoval rešenja su pravo bogatstvo.


Rekorder u povratu entalpije

Cilj je povratiti puni (skriveni i osetni) energetski sadržaj vazduha. Konvencionalni izmenjivači toplote vraćaju samo osetnu količinu toplote i na taj način gube značajnu količinu energije. Primena tehnike sorpcije omogućava povrat skrivene toplote, čime se postiže entalpijski povrat do 130% umesto 90%!


Sastav i rad rotirajućeg rekuperatora toplote

Rotirajući rekuperator toplote (rotor)  poput strukture saća  sastoji se od aluminijumske matrice opremljene posebnim sorpcionim slojem. Molekuli vodene pare u odsisnom vazduhu se zalepe u kapilarima i zatim prelaze u svež vazduh. Ovaj patentirani postupak je nenadmašan sa higijenskog gledišta, jer se ne stvara kondenzat, tako da se ne formiraju u vodi rastvorljive materije. Proces povrata toplote i vlage može se bezstepenasto kontrolisati brzinom rotacije bubnja (0-100%). Dvostruka komora za ispiranje i poseban zaptivač osiguravaju da otpadni i tretirani svež vazduh se ne mešaju.

Štedi vas od nepotrebnih troškova

Uz povrat energije iz otpadnog vazduha, rekuperator reciklira ne samo toplotu (ili hladnoću), već i vlagu, a da se ne formira kondenzat. Drugi, nezanemarljivi aspekt je da se zbog toga rekuperator toplote ne može zalediti, odnosno nema potrebe ni za odvodom kondenzata.


Moderan, efikasan postupak protiv mirisa

Kod kućne ventilacije, neutralizacija mirisa je prvenstveno omogućena primenom novog sorpcijskog premaza na rotorima. Joniziranom sorpcijom apsorbuje se samo vodena para, a neželjene supstance i mirisi uklanjaju se otpadnim vazduhom. Dodatni antibakterijski sloj sprečava razne bakterije da uđu u svež, tretirani vazduh.


Nije potrebno dodatno ovlaživanje

Zimi je vlaga spoljnog vazduha niska. Sa tradicionalnim kućnim ventilacionim uređajima vlažnost prostorija se smanjuje na manje od 30%. Da bi se izbegle posledice toga, kao što su povećan rizik od narušavanja zdravlja stanara ili prekomernog isušivanja konstrukcijskih elemenata objekta, često je poželjna naknadna ugradnja regulatora vlažnosti. Uz HomeVent®, ovo dodatno ovlaživanje nije potrebno. Zimi, rekuperator entalpije vodi računa o vlaženju spoljnog vazduha, a automatika reguliše vlažnost u prostorijama.


CoolVent® – savršena simbioza kućne ventilacije i klimatizacije

CoolVent® opcija nudi aktivni povrat „hladnoće“ za klimatizovane sobe. U vrelim letnjim danima, kada je vazduh u prostoriji hladniji, spoljni vazduh je prethlađen od strane HomeVent®, čime se obezbeđuje štedljivo snabdevanje svežim vazduhom čak i u letnjim mesecima. Ova opcija se može i  naknadno ugraditi u postojeće HomeVent® jedinice, što vam omogućava kombinovanu kontrolu povrata toplote, vlage i „hladnoće“, kao i najsavremeniju tehnologiju.


Rukovanje i održavanje je veoma lako i jednostavno

Jednom kada postavite željenu vrednost na upravljačkoj jedinici, vaš dom će imati ugodnu klimu tokom cele godine, jer je HomeVent® reguliše u skladu sa vašim potrebama. Uređaj javlja potrebu za zamenom filtera. Lako je: izvlačenjem prljavog filtera nakon otvaranja servisnih vrata i stavljanjem novog filtera na njegovo mesto, zamena je završena.